Vijesti

04.10.2024.
Najnovije vijesti
Učešće rukovodstva Agencije na Regionalnoj konferenciji forenzičkih centara

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija i pomoćnik direktora za kriminalističko-tehnička vještačenja Slobodan Gazdić učestvuju i ove godine u radu Regionalne konferencije forenzičkih centara koja se održava u Budvi 3. i 4. oktobra 2024. godine. Deveti po redu regionalni stručni skup i ove godine održava se u organizaciji Forenzičkog centra Uprave policije Crne Gore i Misije OSCE-a.

Pored domaćina, ove godine u radu konferencije učestvuju i forenzički centri Republike Srpske, Federacije BiH, Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike i Republike Poljske. Kao i svih prethodnih godina, sadržajnom agendom je predviđeno da predstavnik svakog forenzičkog centra održi prezentaciju, u okviru koje predstavlja kako svoju instituciju, tako i određene linija rada, projekte koji su realizovani ili su u fazi realizacije, sa posebnim osvrtom na opremu i nove tehnologije. Delegacija Agencije održala je prezentaciju o sistemu upravljanja dokumentima kao sveobuhvatnog rješenja problema praćenja dokumenata koji se koristi u svakodnevnom radu. Također, fokus ovogodišnje konferencije usmjeren je na napredne tehnologije, a naročito na PCC Prum, implementaciju umjetne inteligencije u forenzici, prepoznavanje lica, digitalni/elektronski potpis, te prezentiranje forenzičkih dokaza na sudu, o čemu se diskutuje tokom trajanja konferencije.

Regionalna konferencija forenzičkih centara izrasla je u respektibilan događaj koji se tradicionalno održava u Crnoj Gori već devetu godinu, sa ciljem razmjene najboljih iskustava i praksi forenzičke nauke, kao i diskutiranja o problemima i izazovima sa kojima se forenzičke institucije regiona susreću u svom radu.