Vijesti

22.02.2018.
Arhiva

Potpisan Memorandum o razumijevanju o uspostavlјanju sistema automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS

Danas, 22. februara 2018. godine u Sarajevu, u Zgradi prijatelјstva između Grčke i BiH, u 13,30 sati održana je ceremonija potpisivanja novog teksta Memoranduma o razumijevanju o uspostavlјanju sistema automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, kojoj je, kao jedan od potpisnika, prisustvovao i direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, g. Neđo Kojić. Pored Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, organi nadležni za unos, obradu i pregled podataka su i Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Policija Brčko Distrikta BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

U proteklom periodu je između predstavnika nadležnih partnerskih institucija na stručno-tehničkom nivou, koje učestvuju u AFIS/APIS sistemu u Bosni i Hercegovini, jednoglasno usaglašen tekst Memoranduma čime su ispunjeni potrebni uslovi za njegovo potpisivanje. Ovim Memorandumom se regulišu obaveze potpisnika u vezi sa uspostavlјanjem, održavanjem i administriranjem Sistema automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, kao i prateće opreme u skladu sa međunarodnim standardima. Potpisivanjem pomenutog Memoranduma se osigurao traženi preduslov za korištenje pomoći od 3.5 miliona eura iz programa IPA 2018 za aktivnost AFIS/APIS.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57