Vijesti

05.03.2018.
Arhiva

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja boravio u radnoj posjeti Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru Republike Srbije

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja g. Neđo Kojić 27. i 28. februara 2018. godine boravio je u prvoj radnoj posjeti Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije. Tom prilikom direktor Kojić se sastao sa načelnikom Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra g. Draganom Mijovićem, zamjenikom načelnika g. Lazarem Nešićem, načelnikom Odjela za analizu DNK g. Anđelkom Marićem i načelnikom Odjela za vješačenja g. Aleksandrom Radomirovićem.

Povod i osnov za održavanje ove radne posjete je Protokol o suradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja, potpisan između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u decembru 2015. godine. Ovim protokolom se nastavlјa uspješna bilateralna suradnja i kroz područje forenzike kao neizostavnog segmenta u borbi protiv svih vidova kriminaliteta. Provođenje ovog protokola osigurava razmjenu stručnih iskustava na uspostavlјanju i funkcioniranju različitih segmenata forenzičkih aktivnosti, pružanja podrške na unapređivanju metoda rada, edukacije kadrova i naučnih istraživanja između Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Bosne i Hercegovine i Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra Republike Srbije.

Za vrijeme sastanka, načelnik Mijović je predstavio organizaciju NKTC-a Republike Srbije, kao i aspekte rada, dosadašnje realizirane aktivnosti i probleme sa kojima se susreću u radu. Direktor Kojić je učesnike sastanka upoznao sa strateškim cilјevima i budućim planovima Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja. Nakon sastanka, sagovornici su imali priliku obići postojeće kapacitete forenzičkih laboratorija NKTC-a, kada je izraženo zadovolјstvo održavanjem posjete kao i obostrani interes za nastavkom saradnje.

Drugog dana radne posjete NKTC-u Rublike Srbije, direktor Kojić je posjetio i Odjel NKTC-a u Užicu gdje se sastao sa rukovodstvom Odjela kada je upoznat sa razvojem, načinom opremanja i obukama kadrova Odjela.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57