Vijesti

05.04.2018.
Arhiva

Rukovodstvo Agencije posjetilo Nacionalnu forenzičku laboratoriju Republike Slovenije (NFL)

Rukovodstvo Agencije je 3. aprila 2018. godine boravilo u posjeti Nacionalnoj forenzičkoj laboratoriji Republike Slovenije (NFL). Tom prilikom, održan je sastanak sa načelnikom NFL-a Dorijanom Keržanom koji je goste upoznao sa organizacijom NFL-a, brojem zaposlenih, organizacinim jedinicama, kao i brojem predmeta vještačenja koji je u padu zbog smanjene stope kriminaliteta u Republici Sloveniji. Također, za vrijeme sastanka diskutiralo se i o protokolu između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije o suradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja čije potpisivanje se očekuje, obavezama Bosne i Herecegovine koje proizilaze iz Prümskog sporazuma, kao i o članstvu Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja u ENFSI-u.

Nakon sastanaka sa načelikom Keržanom, posjeta NFL-u nastavljena je sastankom sa Katjom Drobnič, šeficom Laboratorije za biološke istrage kada je iskazano obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Rukovodstvo Agencije je bilo u i prilici da obiđe organizacione jedinice NFL-a i upoznaju se sa opremom koja se koristi u različitim poljima vještačenja, kao i sa poteškoćama i pozitivnim iskustvima u radu.

Na samom kraju posjete, sumirani su njeni rezultati i izražena je zahvalnost na uspješnoj dosadašnjoj suradnji, u okviru koje su kroz brojne projekte vještaci NFL-a održali obuke u prostorijama Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, te je iskazana obostrana želja za nastavkom i produbljenjem suradnje.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57