Vijesti

18.04.2018.
Arhiva

Posjeta Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja posjetili su 17. aprila 2018. godine Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Ovom prilikom direktor Neđo Kojić je sa načelnicom Centra Andreom Ledić i njenim saradnicima razgovarao o dosadašnjoj uspješnoj suradnji koja bi se dodatno mogla osnažiti kroz protokol o suradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja a čiji prijedlog je utvrđen na 3. i 10. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2012. godine. Ovim protokolom bi bila otvorena mogućnost direktne suradnje između Agencije i Centra u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Također, tokom posjete sagovornici su se usaglasili i oko činjenice da su u prethodnom periodu postojale uspješno organizirane zajedničke edukacije i obuke eksperata, studijske posjete, ekspertske misije i radionice kroz IPA i TAIEX instrumente. Nadalje, istaknuto je da se Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja nalazi u procesu akreditacije te je iznesen prijedlog pružanja pomoći Agenciji u procesu akreditacije s obzirom na činjenicu da je Centar 2010. godine akreditiran u skladu sa standardom ISO/IEC 17025:2007 i do sada ima preko 50 akreditiranih metoda.

Na kraju posjete, sumirani su rezultati i pozitivni utisci te je iskazana obostrana želja za nastavkom i produbljenjem suradnje.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57