Vijesti

16.10.2019.
Arhiva

Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja odobrena akreditacija prema međunarodnom standardu BAS EN ISO/IEC 17025:2006

Nakon što je u periodu od 20. do 23.05.2019. godine tim ocjenjivača Instituta za akreditovanje BiH (BATA) boravio u ocjenjivačkoj posjeti u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja u sklopu sveukupnog procesa akreditacije Agencije i uvođenja sistema kvaliteta, donijeta je odluka o akreditovanju pojedinih ispitnih laboratorija Agencije u skladu sa BAS EN ISO/IEC 17025:2006 na period od 2019.-2023. godine. Detaljno područje akreditacije dostupno je na web stranici BATA-e u "Dodatku" akreditaiciji.

S timu vezi, danas je u posjeti Agenciji boravio direktor Instituta za akreditovanje BiH, Željko Medak, i tom prilikom je direktoru Kojiću uručen certifikat o akreditaciji.

Ovim je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja postala prva forenzička institucija u Bosni i Hercegovini koja posjeduje ovu prestižnu međunarodnu akreditaciju.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu reći da je Agencija ispunila svoj programski cilj za 2019. godinu o završetku procesa akreditacije u skladu sa međunarodnim standardom BAS EN ISO/IEC 17025:2006 - Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija. Ova akreditacija je rezultat dugotrajnog, stručnog i vrlo zahtjevnog doprinosa svih zaposlenih u Agenciji. Sertifikat od strane Instituta za akreditovanje BiH će predstavljati, kako ispunjenje zakonske obaveze i stvaranje uslova za međunarodnu razmjenu podataka, tako i iskorak institucije u pogledu sigurnosti, bezbjednosti i unapređenja kvaliteta”, izjavio je Neđo Kojić, direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja.

Direktor Kojić je naglasio kako je i zakonska obaveza Agencije da razvija sistem upravljanja kvalitetom usaglašen sa evropskom i međunarodnom praksom iz ove oblasti, kao i da je obaveza njega kao direktora da u vršenju svojih dužnosti ostvaruje međunarodnu saradnju sa istim ili sličnim organizacijama u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

Certifikat od strane Instituta za akreditovanje BiH predstavlјa iskorak koji je Bosnu i Hercegovinu približio ispunjavanju uslova za pridruživanje Evropskoj uniji.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57