Vijesti

21.03.2023.
Arhiva

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja učestvovao na međunarodnoj konferenciji DataFocus 2023

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija i šef Odsjeka za kriminalističko-tehnička vještačenja Mladen Stupar uzeli su učešće na DataFocus 2023 konferenciji koja se, pod pokroviteljstvom ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, 21. marta 2023. godine održava u Zagrebu.

DataFocus je međunarodna konferencija u organizaciji INsig2, koja se uspješno održava svake godine, još od 2012 godine. Konferenciju posjeti veliki broj učesnika iz cijeloga svijeta, a kako je primarni cilj konferencije razmjena iskustava program iste je uključivao niz govornika, panel rasprava, izlagača i radionica. Ovaj događaj okupio je eminentne profesionalce iz oblasti sigurnosti, sajber sigurnosti, policijske istražitelje, tužitelje, sudije i sudske vještake te je bio idealna prilika za razmijenu iskustva u radu sa digitalnim dokazima i istragama koje provode, kao i za promociju i stvaranje novih poslovnih veza.

Ovogodišnja DataFocus konferencija je organizovana u tri tematske cjeline. Prva je bila istražiteljska cjelina koja je pružila predavanja o tehničkom aspektu pronalaženja, očuvanja i obrade digitalnih dokaza kao i predavanja o pravnom aspektu prikupljanja, obrade i predstavljanja digitalnih dokaza u kaznenim i upravnim postupcima. Druga je bila tehnička cjelina gdje su izlagači kroz svoje prezentacije upoznali učesnike sa najnovijim proizvodima, uslugama i trendovima iz oblasti digitalne forenzike, dok su treću cjelinu činile radionice. Tokom radionica učesnici su imali priliku razgovarati o različitim dobavljačima i isprobati nove alate. Takođe, pojedine radionice su bile organizovane u obliku kratkih treninga.

U radu konferencije učestvovalo je preko 200 učesnika iz cijelog svijeta, visokih dužnosnika i predstavnika raznih ministarstava. Ovo je bila prilika da delegacije razmijene informacije, iskustva i mišljenja i sagledaju modalitete suradnje za međusobno jačanje kapaciteta kao i da steknu uvid u najnovije trendove i tehnologije iz oblasti digitalne forenzike.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57