Vijesti

26.10.2023.
Najnovije vijesti

Posjeta Nacionalnom forenzičnom laboratoriju Republike Slovenije

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija i šef Odjela za podršku Sanja Pržulj posjetili su u srijedu, 25. 10. 2023. godine, Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) Republike Slovenije u Ljubljani. Tom prilikom sastali su se sa pomoćnikom direktora Robertom Pračekom i šefom Odjela Andrejom Gerjevecom.

Dosadašnja suradnja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i Nacionalnog forenzičkog laboratorija (NFL) prethodnih godina ogledala se u vidu ekspertskih misija i stručnih obuka za osoblјe Agencije kroz TAIEX i IPA projekte.

Neke od tema razgovora za vrijeme posjete, pored predstavljanja organizacije obje institucije kao i postignutih rezultata u radu, bile su i razvoj forenzičke nauke te novi izazovi u forenzici.

Tokom posjete upriličen je obilazak laboratorija Nacionalnog forenzičkog laboratorija (NFL) kada su prezentirane sve vrste forenzičkih vještačenja i ispitivanja koje se obavljaju u laboratorijama. Budući da se u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja vode aktivnosti oko uspostavljanja Laboratorije za balistička i mehanoskopska vještačenja, od posebnog značaja je bio obilazak laboratorija za balistiku, kao i upoznavanje sa njenim linijama i metodama rada.

Na kraju susreta sugovornici su dosadašnju suradnju ove dvije forenzičke institucije ocijenili izuzetno uspješnom te su dogovorili načine i modalitete za unapređenje i poboljšanje daljnje suradnje.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57