Vijesti

22.07.2024.
Najnovije vijesti

REZULTATI ZAPAŽENI - NEDOSTAJE INSTITUCIONALNA PODRŠKA

Agencija dobija sve više naredbi, a broj zaposlenih na istom je nivou duži niz godina. Podnesen je zahtjev za proširenje područja akreditacije, i to iz oblasti analize DNK, što predstavlјa još jedan korak približavanju ispunjavanja uslova za pridruživanje EU

Pripremio: Ognjen BEGOVIĆ

SARAJEVO, 20. JULA /SRNA/ - Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja /AFIV/ BiH u prvom polugodištu zaprimila je 214 naredbi, što je porast u odnosu na isti period prošle godine za 88 odsto, a realizovano je 168 predmeta forenzičkih ispitivanja i vještačenja ili 28 odsto više, pri čemu je forenzički ispitano i vještačeno 1.260 uzoraka. "AFIV je ova forenzička ispitivanja i vještačenja sprovodio prema naredbama Tužilaštva BiH, Suda BiH, kantonalnih tužilaštava i sudova, okružnih tužilaštava, opštinskih i okružnih sudova. Svakodnevno su zaprimani novi i obimniji predmeti, te je proces forenzičkih ispitivanja i vještačenja u Agenciji kontinuirano obavlјan", izjavio je danas Srni direktor AFIV-a Radiša Samardžija. On precizira da je najveći porast u broju zaprimlјenih naredbi zabilјežila Laboratorija za vještačenje kompjuterskih sistema, što je poslјedica nezanavlјanja licence za uređaje za analizu mobilnih telefona drugih institucija u BiH koje se bave forenzičkim ispitivanjima i vještačenjima.

UPRKOS DOBRIM REZULTATIMA NEMA PODRŠKE INSTITUCIJA BiH "Međutim, i dalјe je nedovolјna institucionalna podrška Agenciji. Dobijamo sve više naredbi, a broj zaposlenih na istom je nivou duži niz godina. Nažalost, ni budžet institucija BiH za ovu godinu nije predvidio povećanje broja zaposlenih i ostao je na nivou od 54 odsto zaposlenih u odnosu na predviđeni sistematizovani broj prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Agencije", ističe Samardžija. On dodaje da su zaposleni na poslovima forenzičkih ispitivanja i vještačenja svjedočili 27 puta na sudskim ročištima u toku prvih šest mjeseci ove godine. Prema njegovim riječima, firma koja vrši snabdijevanje licencama potrebnim za obavlјanje određenih poslova vještačenja u ovoj godini dozvolu je odobrila samo Agenciji za forenzička vještačenja i ispitivanja na teritoriji BiH. "Ono što je bitno istaći za pomenuti period jeste da je Institut za akreditovanje BiH, nakon razmatranja dostavlјene relevantne dokumentacije Agencije, donio zaklјučak da je postupak produžavanja akreditacije obavlјen u skladu sa pravilima Sistema akreditovanja BiH, te u vezi s tim donio je odluku o produživanju akreditacije Agenciji na period za naredne četiri godine", kaže Samardžija. On podsjeća da je Agencija bila prva forenzička institucija u BiH koja posjeduje ovu prestižnu međunarodnu akreditaciju, kada je 2019. godine donijeta odluka o akreditovanju laboratorijskih metoda Agencije.

AFIV DOPRINOSI ISPUNјAVANјU USLOVA I DIREKTIVA EU Prema njegovim riječima, primjenom standarda BAS EN ISO/IEC 17025 "Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija" olakšava se saradnja laboratorija i drugih tijela, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Osim toga, dodaje on, laboratorijski rezultati su prihvatlјiviji na međunarodnom nivou kada laboratorije posluju u skladu sa ovim standardom jer su njihove metode i podaci pouzdani. "Agencija je podnijela zahtjev za proširenje područja akreditacije, i to iz oblasti analize DNK, što predstavlјa još jedan korak približavanju ispunjavanja uslova za pridruživanje EU", naglašava direktor AFIV-a. Samardžija navodi da je u februaru, u prostorijama Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, zajedno sa upravnikom Zavoda Sinišom Perkovićem potpisao sporazum o saradnji. Ovim sporazumom uređuje se postupak i oblasti saradnje između AFIV-a i Zavoda u pogledu korištenja kapaciteta Agencije iz oblasti hemijskih i toksikoloških ispitivanja. "Takođe, sporazumne strane su potpisale i Protokol o tehničkim detalјima saradnje koji je sastavni dio Sporazuma, bezbjednosnim aspektima procesa obezbjeđenja transporta materijala, detalјima predaje i preuzimanja materijala, te drugim relevantnim pitanjima za provođenje Sporazuma", kaže Samardžija.

PLODNA SARADNјA I SA DOMAĆIM I SA STRANIM AGENCIJAMA On dodaje da su u polugodišnjem periodu sprovođene i aktivnosti međuagencijske i međunarodne saradnje, koje su se ogledale kroz realizaciju posjeta predstavnika međunarodne zajednice poput Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/, Ambasade Češke u BiH, atašea unutrašnjih poslova MUP-a Španije za Srbiju, BiH i Crnu Goru, kao i predstavnika policijskih struktura Italije pri kancelariji Službe za međunarodnu policijsku saradnju. Prema njegovim riječima, već nekoliko godina zaredom postala je redovna praksa da u okviru nastavnih programa studenti posjećuju AFIV, pa je u prvih šest mjeseci ove godine u posjeti Agenciji boravio Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije Univerziteta u Sarajevu i Fakultet bezbjednosnih nauka iz Banje Luke. U dijelu međunarodne saradnje, Samardžija naglašava studijsku posjetu policijskim strukturama Španije u martu, kada su predstavnici AFIV-a posjetili Glavnu upravu za naučnu policiju Nacionalne policije Španije, kao i Policijsku akademiji u Avili. "Za vrijeme te studijske posjete istakao sam dosadašnju dobru saradnju sa predstavnicima policijskih struktura Španije, kao i da je u okviru donacije španske Vlade za projekat 'Jačanje policijskih kapaciteta u BiH u borbi protiv organiziranog kriminala', za Agenciju izdvojen novčani iznos putem kojeg je, preko Španske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, realizovana kupovina opreme za našu laboratoriju za forenzičku obradu zvuka-govora", pojašnjava Samardžija. Takođe, u sklopu navedenog projekta eksperti iz Agencije su pohađali obuku iz forenzičke akustike u Kralјevini Španiji, kao i u prostorijama Agencije. U organizaciji Vlade SAD - Program pomoći u borbi protiv terorizma održane su značajne obuke iz oblasti vještačenja kompjuterskih sistema u kojoj učedtvovali radnici AFIV-a. "Cilј ove radionice bio je da učesnicima koji obavlјaju poslove u oblasti forenzike mobilnih uređaja ili napredne forenzike mobilnih uređaja pruži znanje, vještine i alate potrebne za efikasno uvođenje u konsultacije o forenzici mobilnih uređaja kao sertifikovanim fasilitatorima", zaklјučio je Samardžija razgovor za Srnu.

Preuzeto: https://www.srna.rs/

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57