Vijesti

24.03.2017.
Arhiva

Uspješno završena Radionica „Značaj forenzičkih vještačenja u rasvjetljavanju teških krivičnih i djela organizovanog kriminala.“

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, u saradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija EU (TAIEX) uspješno je organizovala Radionicu „Značaj forenzičkih vještačenja u rasvjetljavanju teških krivičnih i djela organizovanog kriminala“, u hotelu „Bristol“, u Sarajevu, od 22. do 24. marta 2017. godine.

Cilj Radionice je bio animirati predstavnike pravosudnih, policijskih i forenzičkih institucija na unapređenje saradnje i što bolje razumjevanje. U diskusiji u kojoj su, pored predavača, aktivno učestvovali svi prisutni analizirana je i pozicija vještaka u sudskom postupku kao i uočene prepreke i nedostaci koji se odnose na saradnju pravosudnih i forenzičkih institucija.

Sagledavajući profesionalne potrebe i realne probleme sa kojima se forenzičke institucije susreću u radu, od izlaska na lice mjesta do prezentovanja izvještaja na sudu, trodnevni program Radionice osmišljen je u četiri odvojene sesije: Saradnja između tužilaštava, sigurnosnog sektora i forenzičke nauke u borbi protiv kriminala; Razmjena profesionalnih iskustava; Najbolje stručne prakse; Akreditacija laboratorija i primjena Sporazuma iz Pruma.

Predavači su bili eminentni stručnjaci forenzičke nauke i forenzičke struke iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije. Posebno je zapažen dolazak i predavanja predsjedavajućeg Evropske mreže forenzičkih naučnih institucija (ENFSI) g. Jan De Kindera, kome je ovo bila prva posjeta Bosni i Hercegovini a sa namjerom da podrži aktivnosti Agencije na putu ka članstvu u ENFSI, što je jedan od strateških ciljeva Agencije.

Radionici je prisustvovalo 60 učesnika: diplomatskih predstavnika u BiH, predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH, tužilaštava i sudova sa svih nivoa vlasti u BiH, Ministarstva pravde FBiH, Ministarstva odbrane BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, kantonalnih MUP-ova i Policije Brčko Distrikta.

Zajednički stav učesnika i organizatora je da buduća saradnja može biti kvalitetnija i bolja a za kvalitetno i nepristrasno obavljanje zajedničkog posla potrebno je puno znanja, međusobnog razumijevanja, poštovanja i povjerenja. Ocijenjeno je da je organizovanje ovakvih događaja neophodno radi stručne razmjene iskustava i saradnje, te da bi se u tu svrhu trebalo koristiti mogućnostima koje pruža TAIEX.

Certifikat o akreditaciji

Brošura

Terenska vježba - Projekat P57